Skip to main content

Gescheurde pees

Meer informatie over Gescheurde Pees (Rotator Cuff Ruptuur)

De rotator cuff is een groep van vier pezen die aan de schouderkop hechten. Eén bevindt zich aan de voorzijde (de subscapularispees), één bovenop (de supraspinatuspees), één aan de boven/achterkant (de infraspinatuspees) en één aan de achteronderzijde (de teres minorpees). Deze pezen spelen een cruciale rol bij de bewegingen en stabiliteit van de schouder.

Hoewel we spreken van een gescheurde pees, is het in de meeste gevallen eerder een versleten of losgelaten pees. Een scheur kan weliswaar veroorzaakt worden door een ongeval of een geforceerde beweging, maar vaak is er sprake van een pees die door veroudering van mindere kwaliteit wordt en uiteindelijk loslaat van het bot. Dit hoeft niet altijd gepaard te gaan met pijn. Als er wel pijn optreedt, ervaren de meeste patiënten dit aan de voor/bovenzijde, met uitstraling naar de bovenarm.

Een echografie kan worden gebruikt voor het stellen van de diagnose.

De behandeling is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, het type scheur, de kwaliteit van de spier en de oorzaak van de scheur. Mogelijke behandelingen omvatten fysiotherapie en/of pijnstillende injecties, en in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn (zie hechten van de pezen).