Skip to main content

Hechten van de pezen

Hechting van schouderpezen (Rotator Cuff Repair)

De chirurgische procedure waarbij de pezen in de schouder worden gehecht, staat bekend als rotator cuff repair. Deze pezen hechten rondom de schouderkop aan, meestal betreft het de pezen bovenop en aan de boven-achterkant (supraspinatus- en infraspinatuspezen). Deze ingreep wordt vrijwel altijd uitgevoerd via een kijkoperatie.

Tijdens deze operatie worden de pezen weer aan het bot gehecht. Dr. Huijsmans heeft een gepatenteerde techniek ontwikkeld, bekend als de GT-tunneler, waarmee de pezen met hechtingen aan het bot worden bevestigd, in tegenstelling tot het gebruik van traditionele hechtankers.

Over het algemeen ervaart men weinig pijn na deze operatie. Er worden 3-5 kleine incisies in de huid gemaakt, wat resulteert in kleine, vaak nauwelijks zichtbare littekens.

Het herstelproces omvat het dragen van een sling gedurende 4 weken en het vermijden van krachtgebruik gedurende 3 maanden. Na 3 maanden is de pees goed gehecht aan het bot, en kan voorzichtig worden gestart met krachtopbouw en beweging van de schouder binnen de pijngrenzen.

Bij vrouwen bestaat vooral na de operatie het risico op een Frozen Shoulder. Dit is een ontsteking van het kapsel die het herstel kan vertragen. Helaas is het voorkomen van een Frozen Shoulder niet mogelijk door bijvoorbeeld meer te oefenen. Gelukkig herstelt een Frozen Shoulder vanzelf. Het volledige herstel duurt vaak toch ongeveer 1 jaar.

Na deze operatie mag u op dezelfde dag nog naar huis.