Skip to main content

Schouderprothese

Je hebt 3 soorten protheses voor de schouder.

 

totale anatomische schouderprothese

Deze prothese kan geplaatst worden bij slijtage maar waarbij de pezen nog intact zijn. De schouderkop wordt vervangen door een metalen bol en de schouderkom door een plastic kommetje. U krijgt een kleine snee aan de voorzijde van de schouder. Om bij het gewricht te komen wordt de pees aan de voorzijde los gemaakt en nadat de prothese geplaatst is, wordt deze weer terug gehecht. De huid wordt gesloten met oplosbare hechtingen. Het herstel bestaat uit 4 weken een te sling dragen en 3 maanden geen kracht te gebruiken. Het hele herstel zal ongeveer 1 jaar zijn. Na de operatie blijft u 1 nacht in de kliniek.

Halve schouderprothese (Hemi)

Bij deze prothese vervangen we alleen de schouderkop met een metalen bol.Dit kan alleen als het kommetje nog helemaal goed is. U krijgt een kleine snee aan de voorzijde van de schouder.Om bij het gewricht te komen wordt de pees aan de voorzijde los gemaakt en nadat de prothese geplaatst is, wordt deze weer terug gehecht. De huid wordt gesloten met oplosbare hechtingen. Het herstel bestaat uit 4 weken een te sling dragen en 3 maanden geen kracht te gebruiken. Het hele herstel zal ongeveer 1 jaar zijn. Na de operatie blijft u 1 nacht in de kliniek.

Omgekeerde schouderprothese (reversed)

Deze prothese is mogelijk als de pezen in de schouder onherstelbaar gescheurd zijn. Bij deze prothese komt de metalen bol op de plaats van de schouderkom en een kommetje op de plaats van de schouderkop. De grote spier neemt de functie van de pezen over, hierdoor kan de arm wel weer omhoog bewegen voor dagelijks gebruik, maar zult u niet meer de oude kracht terug krijgen. Het herstel bestaat uit 2 weken een sling dragen en daarna mag de schouder langzaam worden geoefend voor dagelijks gebruik. Na operatie blijft u 1 nacht in de kliniek