Skip to main content

Peesontsteking

Meer informatie over peesontstekingen

Een veelvoorkomende aandoening in de schouder is een ontsteking van een van de pezen in en rond de schouder. Soms is er een duidelijke oorzaak, zoals kalk (zie kalk in de schouderpees), maar vaak ontstaat het langzaam zonder aanwijsbare reden.

Een peesontsteking van de schouder kan lastig te behandelen zijn. Vaak zijn de patiënten die wij zien eerder behandeld door een fysiotherapeut of manueeltherapeut en/of hebben ze ontstekingsremmers gebruikt (meestal in de vorm van pillen, soms ook een injectie).

Klachten kunnen variëren in intensiteit en kunnen zich soms alleen voordoen bij bepaalde bewegingen, soms continu. Vaak is het moeilijk om op de aangedane schouder te slapen.

Een ontsteking van de pees kan meestal niet worden behandeld met een operatie (heel soms wel als het de bicepspees betreft). Goed (aanvullend) onderzoek is belangrijk om de juiste diagnose te stellen en de behandeling te starten.

De behandeling kan soms bestaan uit andere vormen van fysiotherapie, een gerichte echogeleide injectie en advies over hoe de schouder te bewegen en te gebruiken. De meeste peesontstekingen gaan uiteindelijk weer over.