Skip to main content

Frozen shoulder

Meer informatie over een Frozen Shoulder of adhesive capsulitis

Een frozen shoulder is een onbegrepen ontsteking van het schouderkapsel.

De exacte oorzaak is onbekend, vaak begint het uit het niets, maar het kan ook ontstaan na een operatie of een trauma.

Het meest aangedaan zijn vrouwen tussen de 40 en 65 jaar. 

Hoewel we niet veel weten over het exacte ontstaansmechanisme, weten we wel dat een frozen shoulder altijd op een bepaalde manier verloopt.

Er zijn 3 duidelijke fasen:

  1. ontstekingsfase : toenemend pijn en bewegingsbeperking
  2. de pijn verdwijnt, maar de bewegingsbeperking blijft
  3. de schouder wordt weer langzaam helemaal soepel

Voor fase 1 kan er al maanden een vaag gevoel zijn dat er iets aan de hand is met de schouder.

Dit beloop gaat altijd zo, ongeacht de behandeling. Een frozen shoulder gaat dus helemaal vanzelf over, je hoeft daarvoor niet naar een dokter of een fysiotherapeut.

Toch zien we heel veel patiënten met een frozen shoulder omdat in de 1e en 2e fase de klachten heel ernstig en beperkend kunnen zijn (niet slapen, niet goed kunnen werken of niet goed hobby’s kunnen uitoefenen).

De behandeling is er primair op gericht om patiënten comfortabel te krijgen, zodat ze er goed mee kunnen omgaan, uiteindelijk zal de schouder dan volledig genezen.

Belangrijk is om in eerste instantie de diagnose zeker te weten, niet alle schouders die moeizaam of minder bewegen zijn een frozen shoulder.

Als de diagnose met zekerheid is gesteld dan kan gekozen worden voor een pijnstillende cortisone injectie. Indien dit onvoldoende verbetering geeft, dan kan als vervolg behandeling een hydrodilatatie behandeling overwogen worden.